Újabb tájjellegű fogás, szintén az ország nyugati feléből, bár máshol is talákoztam hasonlóval.
Könnyen szétfővő, jó lisztes krumplit válasszunk. Felkockázzuk. megsózzuk, és egy fej vöröshagyma társaságában puhára főzzük. A finom levet nem kell leönteni, azzal együtt törjük át (nem kell túl finomra, nem krumplipürét csinálunk). Ha kész, 20-30 dkg lisztet nagyobb részletekben beledolgozunk. A krumplitól függ, hogy mennyit vesz fel. A lényeg, hogy ne legyen kemény, mert akkor "fujtós" lesz, de a túl lágy se jó, mert nem tartja meg a formáját később. Ízléstől függően bátran fűszerezhetjük is.
Ha gyereksegítség is akad, a masszából kisebb gombócokat formázunk (vigyázzunk, nehogy túl meleg legyen), de evőkanállal is beleszaggathatjuk a paprikás zsírba. Mert az is kell hozzá, nem is kevés. Ehhez 2-3 nagyobb fej vöröshagymát felaprítunk, bő zsírban (lehet olajban is, de teljesen más lesz az íze) enyhén megpirítjuk, majd a tűzről lehúzva hozzáadunk 1-2 kisebb kanálnyi pirospaprikát (minőségtől és fajtától függ). Ebbe kerülnek a dödölledarabok, hogy visszatéve a tűzre, még pár percig píruljanak. Inkább rázzuk, forgassuk az edényt, ne kevergessük, mert könnyen szétesik!
Ha kész, tökmagolajjal meglocsolt káposztára, vegyes savanyúságra téve tálaljuk. A lestyán íze nagyszerűen illik hozzá, ha valaki szereti, egy maréknyit felapríthat a gombócokba is.
Olaszrizlinget adhatunk mellé. Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése