2011. április 11., hétfő

Lestyános dödölle tökmagolajos káposztaágyon

Újabb tájjellegű fogás, szintén az ország nyugati feléből, bár máshol is talákoztam hasonlóval.

Könnyen szétfővő, jó lisztes krumplit válasszunk. Felkockázzuk. megsózzuk, és egy fej vöröshagyma társaságában puhára főzzük. A finom levet nem kell leönteni, azzal együtt törjük át (nem kell túl finomra, nem krumplipürét csinálunk). Ha kész, 20-30 dkg lisztet nagyobb részletekben beledolgozunk. A krumplitól függ, hogy mennyit vesz fel. A lényeg, hogy ne legyen kemény, mert akkor "fujtós" lesz, de a túl lágy se jó, mert nem tartja meg a formáját később. Ízléstől függően bátran fűszerezhetjük is.


Ha gyereksegítség is akad, a masszából kisebb gombócokat formázunk (vigyázzunk, nehogy túl meleg legyen), de evőkanállal is beleszaggathatjuk a paprikás zsírba. Mert az is kell hozzá, nem is kevés. Ehhez 2-3 nagyobb fej vöröshagymát felaprítunk, bő zsírban (lehet olajban is, de teljesen más lesz az íze) enyhén megpirítjuk, majd a tűzről lehúzva hozzáadunk 1-2 kisebb kanálnyi pirospaprikát (minőségtől és fajtától függ). Ebbe kerülnek a dödölledarabok, hogy visszatéve a tűzre, még pár percig píruljanak. Inkább rázzuk, forgassuk az edényt, ne kevergessük, mert könnyen szétesik!


Ha kész, tökmagolajjal meglocsolt káposztára, vegyes savanyúságra téve tálaljuk. A lestyán íze nagyszerűen illik hozzá, ha valaki szereti, egy maréknyit felapríthat a gombócokba is.

Olaszrizlinget adhatunk mellé. Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése