2011. április 25., hétfő

Mézes-gyömbéres füstölt csülök szegfűszeggel

Hosszú ideje rendszeresen visszatérő vendég a húsvéti asztalon. A különleges fűszerezés és készítés különleges ízekkel örvendeztet meg.

Két kisebb vagy egy nagyobb csülköt (lényeg, hogy kényelmesen elférjenek a fazékban) már előző este beáztatok, hogy a só egy része kiázzon. Másnap annyi vízben, hogy jól ellepje, lassú forralással 2-3 óráig főzöm. Teszek melléje egy szép fej vöröshagymát, pár gerezd fokhagymát, és bőven fűszereket. A szokásos babérlevél és szemesbors mellett fahéjat, szegfűszeget, borókabogyót is használok. A végefelé 4-5 szál sárgarépát is belekarikázok.

Ha puhára főtt, kicsontozom, éles késsel bekockázom a csülkök bőrét, és mindegyikbe egy-egy szegfűszeget szúrok. Kevés olajat, rengeteg mézet és pici gyömbért jól összekeverek, majd alaposan bekenem a sonkákat. Jó meleg sütőben 40-50 percet sütöm, közben locsolgatom a szaftjával. Ha kész, kicsit hagyom kihűlni, mert frissen könnyen szétesik.

A sonkával főtt zöldséggel, vöröslencsével, és durvára reszelt tormás-tejszínes almával kínálom. Száraz vörösbor illik hozzá. Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése