2011. április 25., hétfő

Tejszínes-zsályás sonkaleves fehérborral

A sonka főzőlevét nem szabad kiönteni, számtalan módon használhatjuk fel. Nem csupán ízesítőszernek kiváló, önálló fogásként is nagyszerű.

A gazdagon fűszerezett - babérlevél, borókabogyó, szegfűszeg, fahéj, bors - főzőlé tetejéről leszedem a zsírt, hogy egy kicsit könnyítsek a lelkiismeretemen (és persze, a gyomornak sem árt), majd felforralom. Tejszínes-lisztes habarással besűrítem, és hozzáadok 2-3 dl fehérbort (helyette friss citromlé is használható, de teljesen más lesz az íze) és kb. ugyanannyi főzőtejszínt. Mivel a sonka leve általában elég sós, bátran hígíthatjuk. Egy kis méz nagyszerűen összesimítja az ízeket. Nem túl finomra vágott zsályával, petrezselyemmel és frissen őrölt színes borssal fűszerezem. Pár perc forralás után már kínálhatjuk is apróbb sonkadarabokra és a sonkával főtt zöldségekre merve a levest. Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése